Grivița în Imagini și Cuvinte
Prezentarea proiectului „Grivița în Imagini și Cuvinte”
finanțat de Corpul European de Solidaritate al Uniunii Europene
implementat de Grupul Informal Grivița- Sat European de Tineret
Câștigarea titlului de Sat European de tineret și activitățile pe care le-am desfășurat în cadrul programului Grivița – Sat European de Tineret 2021 ne-au arătat că există o serie de nevoi neacoperite în comunitate. Acest proiect a pornit în urmă concluziilor pe care le-am tras în urmă implementării activităților în cadrul altor proiecte pe care le desfășurăm în această comunitate, Comună Grivița Jud. Galați.
Dosarul de candidatura depus pentru câștigarea acestui titlu a presupus realizarea unei cercetări la nivelul comunității pentru a identifica cele mai importante nevoi pe care le resimt oamenii care trăiesc în Grivița. Prin intermediul altor proiecte de solidaritate desfășurate, cum ar fi „Dezvoltare Comunitară prin Educație Nonformală” sau „Hai să creștem o pădure!”, am observat astfel că în timp ce ne-am concentrat majoritatea activităților de până acum în jurul tinerilor din comună, resimțim din partea altor categorii de persoane din comunitate un grad scăzut de implicare, ba chiar uneori o tendința de a minimiza rezultatele obținute în urmă lucrului intens cu tinerii.
Astfel, din discuțiile purtate la nivel local am vrut să identificăm cele mai bune idei prin care am putea aduce împreună toată comunitatea și nu doar zona de tineret. Credem că o comunitate cu adevărat solidară ține cont de toate categoriile de vârstă, așa că încercăm prin acest proiect să aducem împreună generații diferite care să lege mai bune legături într-o societate din ce în ce mai divizată. Concluziile pe care le-am extras din discuțiile cu actorii relevanți și viitori parteneri de implementare ne-au ajutat să conturăm proiectul.
Cauzele care ne-au dus la nevoia de a implementa acest proiect pot fi legate de:
1. Diferența de digitalizare dintre generații, cu o nevoie pregnantă de alfabetizare digitală pentru persoanele mai în vârstă din comunitatea noastră rurală.
2. Canalele de comunicare deficitare între generații de vârstă diferite.
3. Neîncrederea reciprocă între generații.
4. Mijloacele reduse de conservare și promovare a patrimoniului cultural al comunei.
5. Numărul scăzut al activităților care să promoveze incluziunea la nivel comunitar.
Rezultate directe ale implementării proiectului:
– Trei workshop-uri de competențe digitale în comunitate;
– Colectarea de obiecte cu valoare culturală ridicată din cadrul comunității;
– Trei proiecții de film în cadrul proiectului;
– O excursie de studiu;
– Concurs de fotografie pentru tinerii din comunitate;
– Un album digital de promovare al comunității Grivița.