Despre EYV

European Youth Village / Satul European de Tineret

Titlul de ”Sat European de Tineret” este oferit de către Guvernanță satelor sau comunelor care își doresc ca prin acest program să facă o schimbare în comunitatea lor. Pe parcursul anului în care vor purta acest titlu, toate activitățile, proiectele, evenimentele sau acțiunile ce vor fi organizate la nivel local vor urmări să crească participarea tinerilor și a autorităților în vederea rezolvării unor probleme sau nevoi ale tinerilor din comunitate, cât și îmbunătățirii unor aspecte care-i vizează în mod direct pe tinerii din mediul rural. Prin participarea în program, tinerii din satele finaliste devin mai conștienți de resursele de care dispun, mai vizibili și pregătiți să acționeze strategic în direcția unei schimbări pe care și-o doresc la nivel local, național, european.

Pe 21 noiembrie 2020, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei Tinerilor din Mediul Rural, au fost anunțate satele care vor prelua titlul de Sat European de Tineret 2021. Acestea sunt: Cleja (Județul Bacău); Grivița (Județul Galați), Slimnic (Județul Sibiu). De asemenea, comuna Aroneanu din județul Iași, își prelungește mandatul de Sat European de Tineret și în 2021.

În 2020, comunele Aroneanu din Județul Iași și Gârleni din Județul Bacău poartă titlul de Sat European de Tineret. În 2019, 4 comune din România au purtat titlul, în cadrul proiectului pilot „National Youth Village – Romania”, implementatat de către Asociatia Pentru Dezvoltare Activa în parteneriat cu Go Free, Curba de Cultură și Asociatia DEIS și finantat de Uniunea Europeană prin Programul Erasmus+, Ka3 – Dialog Structurat: Sascut (Județul Bacău), Sînpaul (Județul Cluj), Izvoarele (Județul Prahova) și Copalnic Mănăștur (Județul Maramureș).